Vizuelni identitet muzičkog festivala “RESET”. Brendirali smo ga!

 Šta znači brendiranje?

Brendiranje je ono što vašem preduzeću, kompaniji  treba da se probije kroz masu  i privuče pažnju  idealnog kupca.  To je ono što prve kupce pretvara u doživotne kupce, a ravnodušnu publiku pretvara u neku vrstu znatiželjnih fanova.

Brendiranje postoji više od  350. godina i potiče od reči „brandr“, što znači „goreti“ na drevnom norveškom jeziku. Doskoro to je podrazumevalo da su oznake koje su stočari utiskivali na stoci i označavali vlasništvo, preteču modernog logotipa.

Ipak, danas je brendiranje mnogo više od samog izgleda ili logotipa. Potrebno je  da izazove emocionalnu reakciju „osećaja u  stomaku“ kod svojih kupaca.

Brendiranje - utisnuti znak vlasnika na stoci

Zašto je brendiranje toliko važno?

  • Pomaže Vam da se istaknete u konkurenciji. Nije važno kakvu kompaniju imate, u kojoj ste industriji ili koju vrstu kupca tražite – ako poslujete, imate ozbiljnu konkurenciju. Brendiranje Vam pomaže da utvrdite načine po kojima ste drugačiji, posebni i jedinstveni. I pokazuje kupcima zašto bi trebalo da rade sa Vama umesto sa konkurentima.
  • Gradi prepoznatljivost. Ako želite da izgradite uspešan brend, morate biti prepoznatljivi. Ispravno brendiranje (uključujući dizajniranje impresivnog logotipa, veb stranice i drugih elemenata brenda) pomaže vam da izgradite jedinstven stil i povećava vašu prisutnost na tržištu.
  • Povezuje se sa vašom publikom i pretvara je u verne kupce. Najuspešnija preduzeća su ona koja neguju emocionalnu vezu sa svojom publikom. Ta emocionalna povezanost se vremenom  probudi kod  kupca.  A kako stvarati i graditi tu vezu? Brendiranjem. Različite strategije brendiranja mogu Vam pomoći da se dublje povežete sa publikom i stvarajući osećaj lojalnosti.

Koji su elementi brendiranja?

  • Izjava o vrednosti brenda. Vaša izjava o misiji i benefitu brenda su osnova za  brendiranje. Mislite na svoju misiju kao na mozak operacije – kratka i sažeta izjava koja definiše svrhu organizacije. U međuvremenu, vizija Vaše kompanije je njeno srce, smislite inspirativno motivacioni snimak onoga što dugoročno želite da postignete.
  • Logotip. Vaš logotip je zaštitno lice  kompanije, a dizajn logotipa je sigurno najvažniji element koji ćete napraviti za svoje poslovanje. Tokom procesa dizajniranja razmislite kako želite da Vas kupci doživljavaju. Koristite to za vođenje strategije dizajna.
  • Veb sajt. Dizajn  veb stranice je takođe ključni korak u brendiranju. Vaša veb lokacija je digitalna nekretnina vašeg brenda i kada je kupci posete, trebalo bi da bude vizuelno zanimljiva, laka za upotrebu, i najvažnije od svega, odraz Vašeg brenda. Slično Vašem logotipu.
  • Dodatni elementi brenda. Ne postoji jedinstveni pristup brendiranju. U zavisnosti od Vašeg poslovanja i industrije, možda će Vam trebati dodatni elementi poput vizitkarti, ambalaže proizvoda ili letaka za događaje. Procenite svoje poslovanje i svoje jedinstvene potrebe, a zatim u skladu s tim razvijajte dodatne elemente za brendiranje.

Bolji brend znači i bolji marketing.

Po pravilu, proizvodi imaju ograničeni životni ciklus, ali brendovi – ako se njima dobro upravlja – traju zauvek.

Smernice Vašeg brenda, zajedno sa tekućim istraživanjem i analizom tržišta, trebale bi Vam dati taktičku prednost u određivanju najboljeg načina za plasiranje proizvoda na tržište. Da li se fokusirate na tradicionalni marketing poput postera, bilborda ili su Vašeg potencijalnog kupca više pokolebali virusni jutjub  video snimci i Snepčet filteri? Marketing može biti kombinacija taktike, ali pazite da se previše ne  širite. Neprestanim konsultovanjem vodiča za brend, trebali biste biti u mogućnosti da usredsredite svoje napore na taktike koje su zaista bitne.

Na kraju, marketing je proces koji vam donosi potencijalne kupce i prodaju, ali brendiranje je osnova na kojoj gradite svoju reputaciju i lojalnost kupaca.

Ultimativni vodič i saveti o brendiranju !

Ojačajte svoje poslovanje, prijavite se za naš besplatni kurs u sedam lekcija  e-poštom i naučite da gradite savršen identitet brenda.