Reset – kratak rezime muzičkog festivala

U organizaciji Doma kulture opštine Novi Bečej i udruženja gradjana Skela prvi put je održan festival rok muzike Reset, i to onlajn. Program je premijerno prikazan 27. decembra 2020. u 20 č. na Jutjub kanalu Doma kulture, a ljubitelji roken rola su imali priliku da iz topline svojih domova uživaju u kvalitetnom gitarskom zvuku, slušajući bendove: Skladište 58, Ribica kiseonik, Plejbojs (Playboys) i Sveti gral.

Festival je otvorio bend Skladište 58 numerama alternativnog domaćeg i stranog roka iz devedesetih godina. Članovi ove grupe zajedno sviraju desetak godina, a poslednjih 7 aktivno nastupaju u klubovima u Novom Bečeju i okolini. Publici ispred malih ekrana prikazali su svoje zavidno muzičko iskustvo koje su stekli tokom decenije postojanja, ali i svirajući u različitim rok sastavima pre osnivanja Skladišta 58.

Za bend neobičnog naziva Ribica kiseonik Novobečejci znaju od 2014. godine. Dopadljive ribice ujedinjuje velika ljubav prema muzici i druženju uz odabrane gitarske rifove. Karakteriše ih raznovrstan repertoar koji obuhvata pop melodije, kreacije klasičnog i alternativnog roka, ali i pank ritmove. Na festivalu su nastupili izvodeći kompozicijekoje predstavljaju standarde roka i popa iz devedesetih i dve hiljaditih godina.

Pripadnici benda Plejbojs su najmlađi učesnici festivala, ali su kvalitetnim zvukom i desetlećem postojanja i te kako zaslužili da budu deo ove manifestacije. Fleksibilne po pitanju kombinacija članova benda na nastupima, Plejbojse odlikuje orijentacija ka domaćim i stranim rok i metal ritmovima i jedan su od retkih muzičkih sastava u okruženju koji svira i numere mađarskih rok grupa.

Kao predstavnici tvrđeg zvuka na festivalu Reset nastupili su članovi benda Sveti gral, legende novobečejskog hard roka. Iza sebe imaju gotovo 30 godina postojanja, veliki broj svirki i jedan neobjavljeni autorski album. I ovom prilikom na njihovom repertoaru su se našle poznate melodije iz zlatnog doba hard roka, koje se temelje na zvuku ritam-gitare, basa i bubnjeva, a začinjene su gitarskim solo deonicama i karakterističnim vokalom.

Rokenrol se u Novom Bečeju, uprkos promenljivim trendovima u muzici, svira već decenijama, a Reset festival je jedinstvena muzička poslastica za poštovaoce ovog zvuka. Učesnici Reset festivala predstavljaju muzičko nasleđe sastava koji su obeležili novobečejsku rok scenu u poslednjih tridesetak godina, a među njima su: Obavezno nebo, Poručnik Delikates, Dan šesti, Distrojers (Destroyers), JKMAMKK (Ja kô Mile, a Mile kô konj) i drugi. Dom kulture opštine Novi Bečej je prepoznao značaj očuvanja rok kulture i pokazao se kao dobar organizator i domaćin manifestacije za koju se nadamo da će postati tradicionalna.

Tekst : Gordana Svilengaćin

Fotografije: Goran Dobožanov

Rok festival Reset možete pogledati na linku