Kahon – Proizvodnja muzičkog instrumenta

Cajon (kahon) je Peruanski nacionalni instrument, i najverovatnije su ga izmislili Afro-Peruanci (potomci robova dovedenih iz Zapadne Afrike) kako bi održali svoju tradiciju ostajući pri tome ne primećeni od strane robovlasničke vlasti- koristili su drvene kutije kao bubnjeve u plesnim ritualima a u isto vreme su ih koristili i kao hoklice ili stolove te su tako ostali ne primećeni.

Sada se kahon ne koristi isključivo u Afro Peruanskoj muzici, tu je i Afro Kubanska i flamenko muzika a takođe se intenzivno probija kroz mnoge muzičke žanrove po celom svetu.

Španski flamenko gitarista Paco de Lucia i njegov perkusionista Rubem Dantas su 70-tih godina XX veka „otkrili“ Peruvijski kahon na svojoj turneji po Južnoj Americi i od tada kreće moderna priča o kahonu.

Kod nas u Srbiji se kahon koristi u raznim muzičkim žanrovima i odlično se uklapa sa akustičnim bendovima zamenjujući bubanj. Polako ali sigurno, i početnici i profesionalci uče tehnike i sviraju na kahonu na ulici, u sobi, na probama, u klubovima i koncertnim binama.

Ove zanimljivosti ispričaće nam  dipl. turizmolog, bubnjar-perkusionista, takođe čovek koji pravi sopstvene instrumente – Djura Ernst. Naučite odakle potiče reč kahon, kako se pravi i kako se svira. Đura edukuje decu svojim aktivnostima, kako bi neki klinci i klinceze imale srećnije detinstvo. Ovde možete pogledati modele Djurinih kahona

Pogledajte nase ostale vesti : Muzički stvaraoci